pil

Renovering af listedækning

listedækning

Renovering af listedækning

Får et par år siden blev jeg kontaktet af Rene. Rene var i gang med at bygge et sommerhus i Rødvig. Han ville gerne have mig til at lave en flot listedækning, og med et tagareal på over 200 m2, var det en sag for mig. Taget blev lavet henover vinteren 21/22 og stod færdigt i januar 22.

Der gik næsten et år før jeg hørte fra ham igen. Han skulle bruge et tilbud på en renovering af taget, jeg blev naturligvis nysgerrig og spurgte om jeg havde lavet en fejl. Det havde jeg ikke. Det havde skorstensmontøren tilgengæld. Grundet forkert installation af skorsten, havde den antændt en limtræsbjælke i deres spritnye sommerhus, der havde ødelagt 1/3 af huset, inkl taget.

Det var virkelig en ærgerlig situation. Heldigvis var familien ikke hjemme og alt endte lykkeligt, for det så ikke for godt ud da jeg var ude og se det.

Renovering listedækning

Heldigvis havde tømreren samlet den nye krydsfiner pænt. Nu kommer udfordringerne så, fordi hvordan laver man en renovering, uden man kan se samlingerne igennem? Lige her havde tømrer skåret på bagsiden af den liste der lå der til at begynde med. Man vil ikke kunne se overlæg igennem, da listen kommer til at ligge oven på samlingen.

renovering af listedækning tag krydsfiner
brændt tagpap
reparation af listedækning

På ovenstående kan man se ilden har haft fat. Al den bitumen der er løbet ned af taget pga varmen skulle først fjernes så man ikke kunne se det igennem lagene. Her brugte jeg en gammel murerske, som blev varmet op og man kan derefter skrabe den gamle bitumen af. På billedet ved siden af kan man se det færdige resultat.

Men for at vende tilbage til skotrenden mod haven. Tømrer havde som sagt lavet et pænt stykke finerarbejde. Man havde dog valgt at skære 40 cm ned fra kippen på begge sider, gennem lister og det hele fordi man skulle udskifte limtræsdrageren, som var et kæmpe arbejde, det lykkedes dog til sidst.

underpap renovering listedækning
underpap listedækning

Her ser vi så underpappen er på. Den er kørt ind over kip, der senere skæres op til rygningsudluftning. Pappen er stødt til listerne, og har 1 cm overlæg på det eksisterende tag. Så der hvor der i forvejen er tagpap, skal der et ekstra lag underpap i, for at komme op i højden så man ikke kan se overlæg.

lister på listedækning
listedækning renovering

Jeg begynde på overpappen i skotrenden. Normalt er man 2 mand til sådan en listedækning, fordi man skal trykke pappen til listerne med et special værktøj, der var dog ingen der kunne hjælpe mig, så jeg måtte klare mig selv. Det gik dog, selv om det lige tog lidt længere tid. Sådan går det en gang i mellem, man kan ikke altid regne med hjælp.

renovering listedækning
skotrende listedækning

Den nye skosten er monteret, og overpappen bliver monteret. På venstre billede kan man se de små stykker trekantliste der skulle monteres. Lidt nørklet, men resultatet blev rigtig godt. Klipfisk er monteret i bunden af banerne på den ene side, for at sørge for ventilation. På vinkelbygningen var det ikke lige så nødvendigt, da spær sad helt korrekt.

skosten listedækning
listedækning
udluftning

Overpappen er stort set færdig på den ene side. Så mangler vi bare den modsatte side, som ikke var lige så udsat, men stadig lettere medtaget. På det midterste billede ses kapperne er påsvejst, og “special værktøjet” hænger på stigen.

slopesystem listedækning

Så er overpappen monteret, og snoren der ses på billedet er fra et slope system, som er et taljetræk man kan rulle pappen op på en rulle og holde den med en hånd. Ret effektivt system. Produktet kan varmt anbefales og kan købes her: https://asp-produkt.dk/

Færdig overpap renovering listedækning

Her ses færdig overpap mod haven. Pappen ser slidt ud, men det er pga skidt og møg, løse skifersten mv. Det skifter farve så snart det får noget vand. Rygningsudluftning er ligeledes monteret og man kan kun svagt skimte overlæg igennem overpappen enkelte steder.

Så blev projektet færdigt, jeg er ret godt tilfreds med resultatet og jeg håber kunden er lige så tilfreds. Alt i alt, en udfordrende opgave som kunne løses uden de store problemer. Det tog dog noget længere tid, end hvis det var et helt nyt tag, men det var der taget højde for.

Er du lun på en listedækning? Så se priser her: https://dhtag.dk/tagdaekning-priser/

Se mere

Indhent et tilbud